Kano of vlot tocht


Kleding

Wat kleding betreft, is het zaak om er vanuit te gaan dat je nat kunt worden bij het kanovaren (of het nu door spatwater, buiswater, transpiratie, regen of omslaan is). Met onze stabiele kano’s gaat u (bijna) nooit om als u dat niet wil, nat worden door omslaan is dus absoluut niet nodig. Draag tijdens het peddelen in ieder geval kleren die nog enige isolatie bieden als ze nat zijn en liefst ook snel drogen.
Het moet ook kleding zijn waar je gemakkelijk in kunt peddelen en mee kunt zwemmen! Neem altijd reservekleding mee wanneer je kleding te koud zou zijn als die nat geworden is.

TIP: wanneer je kletsnatte kleren goed uitwringt en er dan een regenpak overheen aantrekt, kun je onderkoeling nog enigszins tegengaan als je onverhoopt geen droge kleren (meer) hebt nadat je bent omgeslagen.

Voor het overige geldt, net als bij de andere takken van buitensport, dat je jezelf in diverse lagen moet kleden waarmee je kunt varieren in isolatie en afvoer van vocht. Goed uitgekiend, beperkt dat ook de hoeveelheid reservekleding die je mee moet nemen, wat zowel gewicht als omvang scheelt.

kano_kleding

vlot_kleding

Regenkleding

Voor peddel-doeleinden is een anorak (met neopreen manchetten aan te raden, neopreen manchetten beschermen je armen tegen nat worden en je polsen tegen koude als ze nat geworden zijn).

Voor een regenbroek moet je geen superdun lichtgewicht materiaal kiezen. Niet alleen omdat het zitvlak en de knieen (wanneer je knielt) van een regenbroek nogal te lijden hebben bij het peddelen, maar ook vanwege ‘ruige’ situaties op de wal, waar je mee te maken kunt krijgen bij het in- en uitstappen en overdragen.

TIP: Een regenhoed is vaak comfortabeler dan een capuchon.

Schoeisel

Zeker bij (meerdaagse) kanotochten in natuurlijke gebieden, kun je er vanuit gaan dat elk soort schoeisel dat je aanhebt doornat zal worden.
In natuurlijke gebieden ontbreekt het namelijk vaak aan geschikte wallekanten om zonder natte voeten in- en uit te stappen en bagage in- en uit te laden (hier hoeft u op de Aa en de Dommel niet bang voor te zijn) . Ook kan het voorkomen dat je met de kano aan de hand moet waden…

Het nut van laarzen of hoge schoenen is bij kanovaren daarom beperkt omdat ze, eenmaal toch van binnen nat geworden, in principe slecht drogen. En ook al zijn ze (nog) droog, dan is peddelen met laarzen of ‘bergschoenen’ aan niet echt comfortabel, zeker niet als je geknield vaart.
Houten klompen zijn warm, luchtig en drogen goed wanneer ze nat zijn geworden. Helaas zijn klompen niet echt handig om mee te varen in een kano en, behalve op vlakke (wei)landen, lopen ze niet goed, ermee waden (laat staan zwemmen) kun je wel vergeten.

Neopreen schoenen kunnen goed voldoen, met name voor wildwatervaren. Maar je loopt voortdurend met klamme voeten en als het warm weer is, zijn ze behoorlijk benauwd. Op den duur kunnen neopreen schoenen ook behoorlijk gaan stinken… De meeste neopreen schoenen lopen ook niet zo prettig, wat een nadeel is als je er veel mee moet lopen bij overdragingen.
Sandalen voor watersport-doeleinden kunnen goed voldoen bij kanotochten, omdat je er goed mee kunt lopen en ze snel kunnen drogen. Benauwd zijn ze in ieder geval niet.