Wandelschoenen


Soorten wandelschoenen

De meeste buitensportwinkels gaan uit van vier categorieën, oplopend van soepele wandelschoenen voor lichte tochten (categorie A) tot bergschoenen voor alpien gebruik (categorie D).
A. Soepele wandelschoenen en dito zolen, geschikt voor vlak terrein en verharde wegen. Deze schoenen hebben meestal geen enkelsteun en zijn daardoor niet geschikt om met zwaar beladen rugzak te lopen. Ze worden vaak gebruikt door Vierdaagselopers.
B. Trekkingschoenen met enkelsteun, geschikt voor heuvels en bergachtig terrein. Ook wel softwalkers genoemd.
C. Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in ruigere berggebieden. Iets robuuster dan B. Geschikt voor wie wat vaker van de gebaande paden en wegen afwijkt.
D. Stijgijzervaste bergwandelschoenen voor het hooggebergte. Harde onbuigzame zolen, geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.

Er zijn ook mengvormen, zoals A/B of B/C. Allround wandelaars, die zowel dagwandelingen in Nederland maken als bergwandelvakanties ondernemen, komen vaak bij B/C uit; vierdaagselopers bij A of A/B en alpinisten bij D.

Merken

Een uitputtend overzicht van fabrikanten van wandelschoenen vindt u op Buitensport.startpagina. Welk merk het beste is? Dan hangt vooral van uw voeten af. Meindl staat bijvoorbeeld bekend om zijn brede wandelschoenen, maar Dachsteins zijn juist heel smal. En damesschoenen zijn meestal wat smaller dan herenschoenen. Als u ze past in de winkel, komt u er vanzelf achter.

Sandalen

De ervaringen met het wandelen op sandalen lopen sterk uiteen. Sandalen bieden geen steun aan uw enkels en voor het zware werk als bergwandeltochten en de Vierdaagse van Nijmegen zijn ze niet erg geschikt. U kunt ze daarom maar beter pas uitproberen als u alle andere tips al hebt uitgeprobeerd. Koop dan wel echt goede sandalen die geschikt zijn voor wandeltochten. Het bekendste merk is Teva.

Winkels

De dichtstbijzijnde winkel vindt u waarschijnlijk het snelst via internet.
Tip: tik hier als zoekterm achtereenvolgens ‘kampeerartikelen’ en ‘sport- en spelartikelen’ in; andere termen als ‘buitensport’ of ‘wandelen’ leveren niets op. Bij sommige winkels kunt u ook via internet bestellen. Een prima service, maar is dit voor wandelschoenen af te raden – u kunt ze immers niet eerst passen.

Wandelschoenen passen

Twee tips voor het uitproberen van wandelschoenen:
• Neem uw wandelsokken mee naar de winkel als u wandelschoenen gaat kopen. Daarmee voorkomt u dat de schoenen tijdens het wandelen veel groter of kleiner uitvallen dan in de winkel.
• Koop uw schoenen op een doordeweekse dag. Dan heeft het personeel meer tijd voor u.
Pas in de winkel zoveel mogelijk wandelschoenen. Loop er een stukje mee. Veel buitensportwinkels hebben speciale hellinkjes, zodat u kunt voelen hoe uw schoenen bergop of bergaf zitten.
Wat niet acceptabel is: een wandelschoen mag bij het lopen nooit knellen of pijn doen. Koop schoenen nooit te klein. Zorg ervoor dat uw tenen altijd genoeg ruimte hebben, ook als u bergaf loopt. Let ook op de enkels: hebben ze voldoende steun?
Wat wel acceptabel is: de eerste stappen met een nieuwe wandelschoen zullen altijd wat stroef zijn. Pas als u er een paar dagen op gelopen hebt, worden ze soepeler.

Onderhoud

• Na modderige tochten kunt u het ergste vuil met koud of lauw (niet heet!) water afspoelen.
• Wandelschoenen zijn nooit helemaal waterdicht, maar u kunt wel een heel eind komen door schoenen met weinig naden te kopen en die naden te sealen.
• Laat natte berg- en wandelschoenen nooit naast een kachel drogen. Het leer kan dan uitdrogen en niet zelden kunt u uw schoenen dan direct weggooien. Beter is om het inlegzooltje eruit te halen en krantenproppen in de schoen te stoppen. Het drogen duurt dan een stuk langer, maar uw schoenen gaan aanzienlijk langer mee.
• Smeer wandelschoenen regelmatig in met ledervet, wax of andere middelen. Meestal krijgt u bij de aankoop van uw schoenen een geschikt middel of merk mee. Zo niet, vraag er zelf naar.
• Schoenen van de categorieën B, C en D hebben meestal Vibram-profielzolen. Controleer regelmatig of deze nog niet versleten zijn. u kunt ze bij een gespecialiseerde schoenmaker laten verzolen. Ook iets wat regelmatig moet worden vervangen: inlegzooltjes, want die worden na verloop van tijd steeds platter.